×

Terapiile utilizate în tratamentul cancerului

Tratamentul pentru maladia specifică cu care a fost diagnosticat copilul va fi selectat de către echipa medicală în baza protocoalelor internaționale adaptate în Republica Moldova. Alegerea tratamentului depinde, în general, de mai mulți factori, inclusiv de tipul de cancer și de stadiul bolii, de posibilele efecte secundare, de preferințele familiei și de starea generală de sănătate a copilului. Planul de tratament poate include și tratament pentru efectele secundare și pentru simptome, un aspect foarte important al tratamentului anti-cancer.

Analizați opțiunile de tratament disponibile pentru copilul dumneavoastră și nu vă temeți să puneți întrebări, dacă aveți nelămuriri. De asemenea, trebuie să discutați despre obiectivele fiecărui tratament pe care medicii vi-l recomandă, precum și ce se întâmplă în timpul tratamentului. În cele ce urmează vă prezentăm descrieri generale ale tratamentelor care pot fi utilizate în tratarea cancerului la copii:


Intervențiile chirurgicale

Intervențiile chirurgicale reprezintă îndepărtarea tumorii, fie canceroase, fie pre-canceroase, precum și a țesutului din jurul acesteia. Mulți copii cu tumori au nevoie de operație la un moment dat în timpul tratamentului. Un chirurg oncolog este un medic specializat în tratarea tumorilor cu ajutorul chirurgiei. Obiectivul intervenției chirurgicale este de a îndepărta întreaga tumoare și țesutul marginal (țesutul din jurul tumorii), lăsând o margine negativă (fără celule canceroase în țesutul sănătos). În cazul celor mai multe dintre tumori ce apar la copii, aceste nu pot fi îndepărtate complet, din această cauză doctorii recomandă chimioterapie, radioterapie sau alte tipuri de tratamente. Efectele secundare ale intervenției chirurgicale depind de localizarea și de tipul tumorii, precum și de existența, sau nu, a metastazelor.

Chimioterapia

Chimioterapia este una dintre metodele de baza de tratament împotriva cancerului, pentru a elimina celulele canceroase, de obicei prin distrugerea abilității acestora de a se înmulți și de a crește.

Chimioterapia sistematică este livrată prin sânge, pentru a ajunge la celulele canceroase din corp. Chimioterapia se administrează intravenos, printr-o perfuzie al cărui ac este introdus în venă sau sub piele, sau pe cale orală, sub formă de pastile. Planul de chimioterapie constă, de obicei, din mai multe cicluri, care sunt administrate de-a lungul unei anumite perioade. Este posibil ca unii pacienți să primească un medicament, sau o combinație de medicamente în același timp. Chimioterapia este recomandată de un medic oncolog pediatru. Doza este calculata individual pentru fiecare copil, luându-se în calcul greutatea, înălțimea, vîrsta copilului și patologiile concomitente de care suferă pacientul.

Efectele chimioterapiei depind de pacient și de doza de medicamente utilizată, dar acestea pot include oboseală, risc crescut de infecții, risc crescut de hemoragie, greață și vomă, pierderea părului, pierderea apetitului și diaree. Aceste efecte secundare dispar, de cele mai multe ori, odată ce tratamentul se încheie.

Radioterapia

Radioterapia presupune utilizarea razelor X sau a altor particule, precum fotonii, pentru a distruge celulele canceroase. În general se folosește radioterapia cu raze externe, provenite la un echipament medical extern, sau cu un tip de radioterapie denumită brahiterapie. Tratamentul este prescris de medicul radiolog, doza de radiații (măsurată in Gray) este focusata doar asupra zonei tumorale și o distruge fără a afecta țesuturile sănătoase din jur. Tratamentul este efectuat în mai multe reprize, pe o anumită perioadă de timp. Efectele secundare pot include oboseală, greață, probleme intestinale, în funcție de partea corpului unde este administrat tratamentul. Majoritatea efectelor secundare dispar atunci când tratamentul se încheie. Locurile iradiate pe toata perioada tratamentului și după încheierea acestuia trebuie protejate de expunerea îndelungată la razele solare, este contraindicată prelucrarea zonelor date cu preparate ce conțin iod si cu creme care conțin metale.

Imunoterapia

Imunoterapia, denumită și terapie biologică, este utilizată pentru a îmbunătăți sistemul de apărare al organismului împotriva cancerului. În cadrul imunoterapiei se folosesc fie substanțe produse de organism, fie create în laborator pentru a îmbunătăți sau pentru a restabili funcțiile sistemului imunitar. În imunoterapie se folosesc vaccinuri, anticorpi monoclonali și interferon.

Transplantul cu celule Stem/transplantul de măduvă

Un transplant cu celule stem este o procedură medicală prin care măduva osoasă care conține celule canceroase este înlocuită de celule specializate, numite celule stem hematopoietice, care ajută la refacerea unei măduve sănătoase. Celulele stem hematopoietice sunt celule care se găsesc în sânge și în măduva osoasă. În prezent, această procedură este mai degrabă cunoscută sub numele de transplant cu celule stem, și  mai puțin sub numele de transplant de măduvă, pentru că ceea ce se transplantează de fapt sunt celulele stem din sânge, și nu măduva efectiv. Înainte de a recomanda acest transplant, medicii vor discuta cu pacientul și cu familia acestuia despre riscurile prezentate de acest tip de tratament și vor lua în calcul și alți factori, precum tipul de cancer, rezultatele tratamentelor anterioare, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului.

Există două tipuri de transplant cu celule stem, în funcție de sursa de la care sunt prelevate celulele stem: allotransplantul (ALLO) și autotransplantul (AUTO). În ALLO se utilizează celule stem prelevate de la un donator sănătos, în timp ce în AUTO se utilizează celulele stem ale pacientului. În ambele tipuri de transplant, scopul este de a distruge toate celulele canceroase din măduvă, sânge și alte părți ale corpului, utilizând doze mari de chimioterapie și/sau radioterapie, și apoi lăsând celulele stem transplantate să formeze măduvă osoasă sănătoasă.

În Republica Moldova se realizează toate tipurile de tratamente împotriva cancerului la copii, cu excepția transplantului cu celule Stem care la momentul de față nu este accesibil.