×

Efectele secundare ale tratamentului

Ca urmare a tratamentului citostatic  pot surveni unele complicații și reacții adverse, care pot provoca dureri și stări de inconfort pentru copilul dumneavoastră.

Unele efecte secundare pot dura o perioadă îndelungată. Medicul sau asistenta medicală care îngrijește de copilului  dumneavoastră o să v ofere mai multe informații despre astfel de efecte şi perioada cât acestea pot continua.

Cele mai frecvent întâlnite efecte secundare ale tratamentului sunt următoarele:

·   Căderea părului (alopecia)

Medicamentele citostatice administrate în doze mari, precum și radioterapia craniană, acționează nu numai asupra celulelor canceroase ci și asupra altor celule din organism, cum ar fi cele responsabile de creșterea părului. Părul va începe să cadă, în general, în timp de două-trei săptămâni după începerea tratamentului, deşi în unele cazuri poate începe şi după câteva zile. După finisarea tratamentului prin chimioterapie părul începe a crește din nou. Sunt cazuri în care părul își schimbă structura și chiar culoarea.

Este foarte necesar să se discute cu copilul despre acest efect secundar, deoarece anume căderea părului este cel mai vizibil element de schimbare a copilului, care se află în tratament împotriva cancerului. Este nevoie de multă încurajare și susținere. Drept alternativă a pierderii capilare poate fi discutată opțiunea dea a purta perucă, bandană, căciuliță sau șapcă!

·   Grețuri și vomă

Aceste efecte adverse apar ca rezultat al distrugerii tumorilor la începutul tratamentului,  în urma administrării preparatelor citostatice sau din cauza afectării sistemului nervos central (tumori cerebrale, neuroleucemie).  Copilul dumneavoastră poate avea poftă de mâncare scăzută sau poate chiar sa refuze alimentația, prin urmare nu trebuie să insistați. Este foarte important sa manifestați multă răbdare, încercați sa-i sustrageți atenția, să faceți împreună activități de creație, să vizionați desene animate, să vă plimbați, daca este posibil. În prezent exista multe medicamente care controlează aceste simptome.

·   Modificări ale gustului și a poftei de mâncare

Puteți observa schimbarea la copilul dumneavoastră a preferințelor alimentare, uneori poate afirma despre schimbarea gustului la anumite produse. Senzaţia normală de gust revine, de obicei, după finalizarea tratamentului. În unele cazuri copilul poate resimți un gust ciudat în gură, metalic sau amar. În perioada de tratament cu preparate hormonale (corticosteroizi) copilul poate avea o poftă de mâncare crescută, sau poate să dorească să mănânce unele alimente care nu au fost preferate de copil înainte. După finisarea tratamentului cu corticosteroizi, treptat, pofta de mâncare și gusturile vor reveni la normal.

·   Inflamarea mucoasei cavităţii bucale

Cel mai frecvent efect al tratamentului îl reprezintă inflamarea mucoasei cavităţii bucale (mucozită, stomatită) la nivelul părții interne a obrajilor, limbii, buzelor, nasului, în anumite cazuri acestea se pot răspândi pe tractul gastro-intestinal în întregime. Se caracterizează prin dureri în cavitatea bucală, dificultăți de înghițire, uscăciuni și sângerări ale gingiilor, pot apărea dificultăți de respirație.  Aceste simptome pot varia de la un grad de disconfort ușor la nivelul gurii până la imposibilitatea de a mesteca şi înghiți alimentele. Pot apărea infecții ale cavității bucale, însoțite de febră, frisoane, alterarea stării generale. Toate aceste efecte pot fi atenuate prin administrarea unui tratament adecvat.

· Constipațiile

Acest tip de efecte secundare poate surveni în rezultatul administrării masive de medicamente; de asemenea, constipațiile sunt asociate unor infecții pe parcursul perioadei de tratament. În plus, datorită faptului că copilul este mai puțin activ, modul sedentar în perioada de tratament poate duce la încetinirea funcționarii normale a sistemului gastro – intestinal. Comunicați medicului toate stările de disconfort ale copilului pentru a fi luată o decizie de atenuare a acestor efecte.

·   Diareea

In perioada chimioterapiei frecvent se dezvoltă aplasia medulara (scăderea numărului de celule stem in maduvă), care duce la scăderea imunității organismului. Tratamentul de durată care se indică pentru a preveni înrăutățirea stării generale poate duce la dereglări ale scaunului și dezvoltarea diareii, care poate fi tranzitorie, adică cu  schimbări minore, până la deshidratare severa și dezvoltarea enteropatiei. Comunicați medicului toate stările de disconfort ale copilului pentru a fi luată o decizie de atenuare a acestor efecte.

·   Slăbiciunea generală (oboseala)

In perioada de tratament copilul frecvent acuză oboseală, insuficiență a somnului, stări de osteneală și pierdere a rezistenței. Cauzele oboselii pot fi: anemia (parametrii scăzuți ai hemoglobinei), diferite infecții, stresul, dereglarea metabolismului, dereglări hormonale; de asemenea, administrarea de preparate împotriva durerii și a celor antihistaminice, precum și propriul tratament poli-chimioterapeutic pot cauza somnolența. Pentru a trece mai ușor peste această perioadă este necesar de a respecta regimul zilei, a limita efortul fizic și a asigura o alimentație echilibrată.

·   Anemia (parametrii scăzuți ai hemoglobinei)

Anemia se poate dezvolta ca rezultat al creșterii numărului de celule canceroase sau în perioada de tratament după administrarea chimioterapiei. In acest caz se reduce numărul globulelor roșii din sânge, fapt ce poate provoca o stare de oboseală, amețeală, dureri de cap și dificultăți de respirație. În acest caz se administrează concentratul de eritrocite (transfuzie sangvină).

·   Sângerarea și erupții pe piele

Acest efect poate apărea la debutul unor tipuri de cancer (mai ales în leucemiile acute) sau în perioada de tratament chimioterapic. Ca rezultat al reducerii producerii de trombocite pot apărea sângerări sau vânătăi pe corp. În acest caz se administrează concentratul de trombocite (transfuzie de trombocite).

·   Infecția și febra

Prin infecții organismul este invadat cu microorganisme – bacterii, micoze (ciuperci) sau viruși. În perioada de tratament este posibil să se reducă numărul de leucocite, motiv din care organismul își pierde funcția de apărare, și atunci creste riscul de infecții de orice tip și localizare. Infecțiile pot pătrunde în organism prin alimente, cu aerul inspirat, prin piele, prin mucoase, prin cateterul periferic sau central, prin contactul cu alte persoane care nu necesar bolnave. Din păcate, foarte frecvent infecțiile apar în rezultatul îngrijirii insuficiente sau necorespunzătoare a copilului și încălcare a regulilor de igiena personala.

Este foarte important să fie depus efort maxim pentru a proteja copilul de orice infecții posibile și în această luptă vor participa toți: medicul, asistentele medicale, părinții și copilul-pacient.

Cel mai frecvent simptom a unei infecții este febra. Din acest motiv, daca copilul prezintă febră în cursul tratamentului, este necesar de anunțat imediat medicul sau asistenta medicală. Comunicați medicului toate stările de disconfort ale copilului pentru a fi luată o decizie de atenuare a acestor efecte.