×

Ajutor familiei

Susținerea familiilor care îngrijesc de copiii diagnosticați cu maladii oncologice este extrem de importantă.  De fiecare dată când un părinte aude de la medic diagnosticul copilului său, un diagnostic de boală oncologică, acesta este pătruns  de sentimente confuze și pentru el se întâmplă „sfârșitul lumii”. Deseori părinții se simt speriați înțelegând ce lupta grea împotriva cancerului îl așteaptă pe copilul lor, dar și pe ei.

Rolul crucial al familiei in timpul tratamentului

Întărirea încrederii părinților în a accepta boala copilului și lupta care urmează este o condiție indispensabilă pentru a face față cu succes tuturor provocărilor care apar în acest context – tratament de lungă durată de circa 9 până la 12 luni, cheltuieli financiare, ignorarea celorlalți membri ai familiei, stări psihologice, etc. Doar un părinte / membru de familie informat este capabil să apere, să protejeze și să promoveze drepturile copilului său atât în timpul tratamentului medical, cât și pe parcursul perioadei de recuperare. Acest lucru este deosebit de important în condițiile în care potrivit regulamentului spitalicesc, prezența unuia dintre părinți sau a unei rude apropiate (bunica/bunicul, sora, mătușa/unchiul) în spital în calitate de aparținător pentru copilul internat este obligatorie. În asemenea condiții, aparținătorul trebuie să posede cunoștințe și abilități de îngrijire a copilului aflat în tratamente de chimioterapie, fără a avea o pregătire specializată suplimentară în acest sens.

Prin urmare, este foarte important să ne asigurăm că adultul care îngrijește de un copil care suferă de boală oncologică este bine informat și instruit astfel încât să devină un adevărat avocat al copilului său, să lupte pentru protecția drepturilor sale, să solicite ajutor medical în cazul în care starea se agravează, să știe să susțină copilul.

Situația familiilor vulnerabile

Situația este cu mult mai complicată atunci când vorbim despre familii defavorizate. Cunoaștem cu toții că Republica Moldova este cel mai sărac stat din Europa, iar o bună parte a cetățenilor săi au venituri la limita existenței. Anume aceste familii au cel mai mult nevoie de ajutor atunci când copiii lor sunt în condiții medicale grave. Din lipsa de bani se ajunge uneori la abandonul tratamentului, iar în această situație este fatală pentru copii – maladia oncologică în lipsa tratamentului inevitabil se soldează cu deces.

Pentru a susține anume această categorie de familii, in Cadrul Asociației a fost aprobat Regulamentul privind măsurile de susținere de către Asociația Obștească „Viața Fără Leucemie” a familiilor copiilor cu maladii onco-hematologice, internați în secția Hematologie pentru copiii a Institutului Oncologic (Procesul Verbal 2/2019 din 9 iunie 2019), care stabilește procedura de acordare a ajutorului prin intermediul programelor Asociației.

În anul 2019 prin intermediul programelor de susținere socială a familiilor copiilor cu maladii onco-hematologice, internați în secția Hematologie pentru copiii a Institutului Oncologic am acordat asistență pentru 19 familii (ajutor financiar, articole de igienă, obiecte de îmbrăcăminte, etc.)