×

Sunt oare stativele pentru perfuzii importante în procesul de tratament? Absolut!

Ca si orice alte dispozitive paramedicale, acestea îndeplinesc o funcție auxiliară foarte importantă. Dar pentru copiii care luptă cu cancerul și se află la tratament de lungă durată în spital, aceste dispozitive devin „prietenii” și „gardienii” lor necuvântători.

În prima fază de tratament copiii sunt conectați la perfuzii 24 de ore din 24. E greu să ne imaginăm o astfel de stare chiar și timp de 2-3 zile, însă pentru pacienții secției de hematologie oncologică această perioadă poate dura 3-4 luni. Vă imaginați, că dacă stativele pentru perfuzii nu ar permite mobilitate și siguranță, copiii ar fi nevoiți să se afle neîntrerupt în poziție orizontală.

Grație modernizărilor în domeniul tehnicii și echipamentelor medicale, de care au parte și pacienții secțiilor pediatrice ale Institutului Oncologic din Moldova, copiii au posibilitatea de a se deplasa, a se ocupa cu activitățile uzuale și chiar a se juca în timp ce prin perfuziile la care sunt conectați le este administrat tratamentul. Este foarte important ca fiecare pacient să dispună de propriul „prieten” de oțel, deoarece este un accesoriu individualizat, pe care sunt ulterior amplasate echipamentele și dispozitivele medicale prin intermediul cărora se realizează tratamentul. Acest lucru este indicat și de către normele sanitare și epidemiologice, care nu recomandă utilizarea unui singur stativ pentru perfuzii, sau braunostat, de către mai mulți pacienți, pe motivul prevenirii transmiterii bacteriilor și altor agenți patogeni între aceștia.

Am reușit să suplinim numărul de braunostate în secțiile de oncologie pediatrică, astfel încât să fie asigurată respectarea normativelor sanitare. Fiecare copil – pacient la oncologie va fi asigurat cu un braunostat pe toată perioada internării, ceea ce va asigura un grad în plus de protecție împotriva contractării unor posibile infecții de către organismele lor cu imunitate precară. Totodată, este și o măsură de prevenție a unor posibile infectări cu COVID-19, deoarece se asigură evitarea contactului cu suprafețele utilizate de mai multe persoane.

Această activitate este realizată în cadrul Proiectului ,,Susținerea în perioada pandemiei de COVID-19 pentru copiii bolnavi de cancer și familiile care îngrijesc acești copii”, implementat de Asociația Obștească „Viața fără Leucemie” în cadrul Proiectului „Parteneriatul Estic – Programul de solidaritate împotriva COVID-19”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.