×

Natalia VÎLCU-BAJUREAN, Președintele Asociației

In luna martie 2018 viața mea și a familiei mele s-a schimbat radical, într-un mod pe care nimeni și niciodată nu trebuie nici măcar sa și-l imagineze.
Diagnoza de cancer din gura unui medic suna mai grav decât cel mai puternic trăsnet în timpul furtunii. Iar când afli ca acest diagnostic este pus copilului tău pământul îți fuge de sub picioare la propriu. A urmat un drum chinuitor spre vindecare, aici in Moldova, la spitalul in care lucrează îngeri în chip de medici, care își dedica tot timpul, priceperea și cunoștințele unui singur scop – de a salva copii din ghearele morții.
Atunci am înțeles ca domeniul oncologiei pediatrice in tara noastră merită și trebuie susținut și încurajat. Și la noi se fac tratamente moderne, și la noi se obțin rezultate și sunt progrese, dar pentru aceasta se depun eforturi titanice din partea tuturor: medici, spital, familie, pacient. Și e nevoie de multe alte resurse pe lângă cele oferite de stat.
Am decis sa mă alătur Asociației “Viața fără leucemie”, aceasta fiind unica organizație care susține copiii bolnavi de cancer aflați la tratament la noi din tară. Este o asociație încă puțin cunoscută, cu venituri modeste, dar cu un impact al activității greu de subestimat. Am venit cu un suflu nou și împreună cu echipa am identificat metode de a ne lansa la scară mai largă. Însă toamna anului 2019 a decis altfel…
La un moment am zis “De ce eu? Oare toate câte s-au întâmplat în familia noastră, prin câte am trecut si încă trecem nu mi-ar da dreptul moral de a renunța?” Și eram gata sa plec, dar aceasta însemna spulberarea tuturor eforturilor depuse de predecesorii mei și de mine de a ne face auziți și văzuți. Dar cel mai important, ar fi însemnat o trădare a copiilor pe care, prin tot ce facem, ii încurajăm să continue lupta.

Suntem o mina de oameni, mame si tați care și-au tratat copiii de leucemie la Institutul Oncologic din Chisinău. Tot ce facem are un singur scop – ajutam copiii să treacă mai ușor prin tratament și să depașească boala. Nu putem opri boala, nici micșora numărul de cazuri, dar putem fi alături de copii și familiile lor, le putem inspira încrederea ca se va reuși, le putem reda micilor pacienți bucuriile copilăriei. Pentru asta existam, si avem nevoie de suportul tuturor!

Natalia Vilcu
🍀 Mai multe informații despre cum ne puteți ajuta să susținem și în continuare mici pacienții secțiilor pediatrice ale Institutului Oncologic le găsiți accesând acest link ➡️