×

Lupta impotriva leucemiei i-a făcut prieteni pentru totdeauna

La vârsta de doar 5 anișori, Mirela și familia ei au aflat ce înseamnă boala crâncenă leucemia. Însă această nenorocire cruntă nu i-a răpit fetiței copilăria, căci la scurt timp, pe patul de spital, fetița și-a făcut un prieten, alături de care a învățat să lupte și cum să treacă mai ușor peste greutăți.

„Era o zi de vineri, 4 septembrie 2020, o zi pe care nu o voi uita niciodată. Fetița noastră se simțea foarte rău și am mers la Bălți pentru a face analize de sânge. Când au venit rezultatele, am fost trimiși de urgență la Chișinău. Nici nu bănuiam că poate avea această boală, sau nu doream să cred în așa ceva…”, povestește Anna, mama Mirelei.

La Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, fetița și mama au stat patru zile, apoi au fost transferate la Institutul Oncologic, secția Hematologie Pediatrică, unde micuța pacientă a primit imediat îngrijirile medicale necesare.

 „Și acum îmi aduc aminte cum a venit sora medicală în salon și în timp ce vorbeam cu altă mămică, mi-a spus spontan că Mirela are leucemie, după care a închis ușa”, povestește mama fetei.

VEȘTILE RELE VIN PE NEAȘTEPTATE

Din păcate, mulți părinți află pe neașteptate vestea despre boala copilului. Aceștia se simt neputincioși și neajutorați în fața bolii, după cum afirmă și Anna: „Eu am muțit și nici nu mă puteam mișca, parcă eram o statuie. Am sunat soțul și atunci am început a plânge, nu vedeam nimic în jurul meu”.

Mama fetiței susține că atunci când a intrat în secția de Hematologie Pediatrică, i se părea că e cel mai cumplit loc de pe pământ. „Atunci așa m-a luat o teamă și ochii mi se umpleau de lacrimi când priveam în jurul meu. Foarte greu mi-a fost când trebuia să o înțepe ca să-i pună cateter și să o conecteze la aparat”, povestește Anna.

CONTEAZĂ FOARTE MULT SUSȚINEREA

„M-am liniștit când am vorbit cu medicul nostru, doamna Rodica, un medic dat de la Dumnezeu. Ne-a fost alături mereu, ne-a susținut și ne-a încurajat. Am știut că totul va fi bine  dacă voi fi și eu puternică și mă voi arăta tare în fața copilului”, își amintește mama Mirelei.

Împreună cu micuța, în secție erau internați încă mulți alți copii cu leucemie, alături de mamele lor. În acea perioadă, Anna s-a împrietenit cu ele și șederea în spital a fost mult mai ușoară.

„Foarte mult m-a ajutat faptul că am nimerit într-un grup de mame foarte prietenoase și curajoase. Susținerea lor foarte mult a contat pentru mine. Cu ajutorul lor treceam mai ușor peste fiecare încercare și zilele petrecute în spital erau mai frumoase și mai liniștite. Optimismul lor era molipsitor”, susține Anna.

BOALA LEAGĂ PRIETENII

Mirela se simțea mai bine și a început să intre în contact cu copii din secție. Fetița s-a împrietenit în special cu Vlăduț. Boala i-a făcut mai puternici și au devenit de nedespărțit.

„Cu Vlăduț a avut o conexiune foarte strânsă. A început o prietenie foarte frumoasă și sinceră între doi copii care luptă pentru viață. Erau prea micuți ca să înțeleagă ce boală au și cât de periculoasă poate fi. Dar prietenia dintre ei le-au făcut zilele petrecute în spital mai frumoase și mai interesante. Petreceau foarte mult timp împreună, se jucau în diferite jocuri…”, își amintește Anna.

Vlăduț a finisat cu success tratamentul și a plecat acasă, dar între el și Mirela s-a legat o prietenie pentru totdeauna. Chiar dacă fetița încă nu putea scrie, discutau prin apeluri video și mesaje vocale și își petreceau timpul împreună prin intermediul telefonului. Acum, când Mirela e în clasa întâi și știe să scrie, nu doar că vorbește zilnic cu prietenul său, dar îi și scrie mesaje.

Legătura strânsă dintre acești doi copilași ne demonstrează că lupta pentru viață poate fi mai ușoară dacă ai pe cineva alături, indiferent de vârstă. Tratamentul aici, acasă, în Republica Moldova, este cu succes, iar recuperarea mai rapidă, atunci când copiii leagă prietenii, vorbesc aceeași limbă și trec prin aceleași momente dificile.

AO „Viața fără Leucemie” este alături de copiii bolnavi de cancer și îi ajută să învingă mai ușor boala!